DETTE BØR DU TENKE PÅ SOM ELBILEIER

Enten du nettopp har kjøpt elbil for første gang, eller vurderer å ta steget fra fossilt til elektrisk, kan det fort dukke opp en del spørsmål. Hvilke ladeløsninger finnes? Må man ha ladeboks hjemme? Hvordan lader man på tur? Og når man først er på tur, hvordan kjører man mest effektivt? Vi har gjort vårt beste for å gi deg en lettlest guide, med gode råd.

Vi begynner med det mest grunnleggende: Lading. Det finnes to måter du kan lade elbilen din på – enten ved en ladestasjon eller hjemme. Uansett hvor du velger å lade, er det like enkelt som å fylle tanken på en fossilbil, om ikke enklere.

En av de store fordelene med ladestasjonene er at de finnes overalt! Langs veien, på de fleste parkeringsplasser og -hus, ved turistattraksjoner, restauranter, kjøpesentre… egentlig stort sett hvor enn du skulle parkere.

Vi har jobbet hardt for at overgangen til elbil skal bli smidigst mulig, derfor har vi inngått en avtale med flere av ladestasjonsoperatørene i det ganske land – og i Europa – som gir deg tilgang til over 18 000 ladere i Norge, og over 750 000 ladere på tvers av kontinentet. Dette kaller vi Lexus Ladenettverk, og best av alt? Alle laderne er tilgjengelige på ett ladekort, og regningene kommer samlet på én enkelt faktura. Les mer Lexus Ladenettverk lengre nede på siden.

Hvordan starte ladingen

Ladestasjonene har som oftest en app du kan laste ned, QR-kode å scanne, et nummer du kan SMS’e eller en vanlig ‘tæppe’-chip du legger betalings-/ladekortet inntil for å starte ladingen. Instruksjoner og alternativer står tydelig på ladeboksen, og kan varierer fra stasjon til stasjon.

Hurtiglading

Du har kanskje hørt uttrykket hurtiglading? De fleste ladestasjonene du finner langs veien tilbyr hurtiglading i et eller annet format. Noen leverer 350 kW (lynladere), mens andre er begrenset til 50 kW. Uansett kilowatt er poenget at det skal gå fort å lade. Som hovedregel kan du regne med at du vil bruke mellom 20-60 minutter på å nå 80 %. Nok tid til å ta en liten pust i bakken, strekke litt på beina og nyte en kopp kaffe. Merk at ladehastigheten kommer til å variere ut fra kapasiteten til stasjonen, hvor fort bilen din fysisk kan lade og temperaturen.

Et godt tips, ikke hurtiglad til mer enn 80 %. Det kan kanskje høres rart ut, men det er flere grunner til dette:

  • Elbilbatteriene er designet for å vare lengst mulig, og derfor reduseres ladetiden betraktelig når du bikker 80 %. 

  • Når ladingen går tregere betaler du mer for kilowatten. 

  • Å slippe andre til laderen på 80 % når det er mye kø er god ‘lade-etikette’.

  • 80 % får deg stort sett helt frem dit du skal.

Og et siste hurtigladetips: ikke gjør deg kjent med hurtiglading for første gang når du har dårlig tid!

Hjemmelading

For å lade hjemme trenger du en ladeboks av tre grunner: hastighet, sikkerhet og effektivitet. Du kan til nøds lade via en vanlig stikkontakt om du skulle være på besøk, eller ha akutt behov for strøm. Men verdt og merke: dette går tregere enn ladeboks-lading og er heller ikke lovlig som en fast ladeløsning. Skulle det dog være nødvendig – følg med under hele ladingen!

Ladebokser, kontra stikkontakter, er laget for å lade store elbilbatterier trygt, enkelt og ikke minst: relativt raskt (avhengig av strømnettet ditt). Våre ladebokser fås med henholdsvis 7.6 kW- og 22 kW-kapasitet, i tillegg minimeres ladetapet, som betyr at du ikke bruker mer strøm enn nødvendig på å lade bilen.

Men! Noen av de aller største fordelene med hjemmelading er at bilen lades når den ikke er i bruk. Du slipper rett og slett tanken på å “fylle tanken”. De fleste ladebokser lar deg også tidsstyre ladingen – og med det – lade når strømmen er aller, aller billigst, eller få bilen ferdigladet til et spesifikt avreisetidspunkt.

Elbil: Best Practice

Så! Nå har du lest mye om lading, men hvordan bruker man elbilen mest effektivt? Det er dette vi kaller Best Practice, eller beste praksis, om du vil. Nedenfor har vi samlet en liste med tips på hvordan man kan bli en effektiv elbilfører,  maksimere rekkevidden og lade smart!
  • KJØRING

    • Sett alltid klimaanlegg og setevarme i eco-modus. Navnet eco kan høres skremmende ut, men tro oss – kupéen vil fortsatt ha en behagelig temperatur, uten at det går på bekostning av kilometer eller komfort.

    • Bruk regenerativ bremsing der det er mulig, for da brukes energien til  å tilbakeføre energi til batteriet.

    • Unngå hard akselerasjon – Selv om det er moro.

    • Hold fartsgrensene – Høyere hastigheter, krever mer energi.

    • Ta høyde for at vær og temperatur påvirker rekkevidde. Er det kaldt, er rekkevidden noe lavere enn en god og varm sommerdag.

  • LADING

    • Varm opp bilen mens den lader

    • Det er ideelt å lade når batteriet nærmer seg 0 % – da tar batteriet raskere til seg strøm

    • De fleste kjøreturene går på kjente veier og ruter man gjerne kjenner fra før, legg merke til hvor det finnes ladestasjoner langs veien

    • En god elbilist lader når man kan

Gjør hverdagen litt enklere

Som elbileier finnes det en del tilbehør som kan gjøre hverdagen litt enklere og litt mer praktisk. Et godt råd vi alltid gir er å gå til innkjøp av en ekstra ladekabel. Da kan du ha den originale kabelen liggende hjemme, eller på hytta, mens du har en annen kabel med deg når du er ute og kjører.

Våre forhandlere står klare til å diskutere ulikt tilbehør som kan passe for deg, og som kan gjøre nettopp din hverdag litt enklere.